marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Truskawkowa bomba

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia ciasta

Truskawkowa bomba

Składniki:

Truskawkowa bomba

 

  • 6 żółtek
  • 4 białka
  • 20 dag cukru
  • 1 szklanka śmietanki
  • 40 dag truskawek (mogą być mrożone)
  • 1 paczka cukru waniliowego (10 g)
  • krążek z ciasta biszkoptowego (2-3 cm grubości)
  • 10-12 łyżek aromatycznego likieru
  • syrop truskawkowy

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowa bomba
Żółtka z 6 jaj utrzeć na pianę z cukrem, wymieszać delikatnie z ubitą śmietanką i sztywną pianą z 4 białek. Otrzymany krem podzielić na 2 równe części. Do jednej z nich dodać cukier waniliowy, do drugiej truskawki (przedtem zmiksować lub rozgnieść widelcem i schłodzić je w lodówce). Likier rozcieńczyć niewielką ilością syropu truskawkowego, a następnie skropić nim krążek biszkoptowy po obu stronach. Kiedy ciasto rozmięknie, pokroić je w regularne cząstki. Głęboki półmisek wyłożyć cząstkami biszkopta układając je co 1 cm szpicami do środka naczynia. Następnie nałożyć krem waniliowy zwracając uwagę, by wypełnił szczelnie odstępy między cząstkami biszkopta. Całość wstawić do zamrażalnika, aby stężał krem. Wtedy nałożyć masę truskawkową i wstawić do zamrażalnika, gdzie deser powinien pozostać do chwili podania około 6 godzin. przy podaniu polać syropem truskawkowym. Smacznego