Sposób przygotowania:
Borówki z jabłkiem i chrzanem do mięsa
Borówki dokładnie przebieramy . przebrane borówki parzymy wrzątkiem i osączamy na sicie . Gotujemy w rondelku wodę z cukrem i wsypujemy umyte i sparzone borówki.Gotujemy je 15 minut , cały czas mieszając , na małym ogniu . jabłko , średniej wielkości , myjemy , usuwamy gniazdo nasienne , kroimy w kostkę i dodajemy do borówek .Wszystko mieszamy , gotujemy następne 15 minut . Gdy minie czas gotowania , konfiturę zestawiamy z ognia i troszeczkę solimy , dodajemy sok z 1/2 cytryny oraz dodajemy 3 łyżki chrzanu . Może być kupiony ze słoiczka . Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do słoików , mi wyszły 2 małe . Konfiturę pasteryzujemy około 10 minut . Można również od razu dodać do upieczonego mięsa , uprzednio ostudzić .