aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Botwinka na cielęcinie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna botwinka. idealna dla całej rodziny

Botwinka na cielęcinie

Składniki:

Botwinka na cielęcinie

 

  • 30 dkg cielęciny (może być z kością)
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 niepełna szklanka śmietany słodkiej
  • 1 niepełna szklanka kwasu buraczanego
  • sok z 1 cytryny
  • do smaku: sól, pieprz, cukier
  • do posypania: koperek, natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Botwinka na cielęcinie
Botwinkę opłukać, pokroić na kawałki i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soku z cytryny. Do drugiego garnka włożyć mięso, dodać obrane i pokrojone na kawałki pietruszkę i seler, zalać litrem wody. Gotować około godziny, aż mięso będzie miękkie. Gotowy wywar z mięsem przecedzić. Do wywaru wlać śmietanę wymieszaną z mąką i szczyptą cukru oraz soli. Wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę mięso cielęce oraz przygotowaną botwinkę. Następnie wlać zakwas, wymieszać i zagotować. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Wylać na talerz, posypać posiekanym koperkiem i natką.