Mati13

Mati13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 889]

Botwinka na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

smaczna zupka z botiwiną.

Botwinka na zakwasie

Składniki:

Botwinka na zakwasie

 

  • 1 pęczek botwinki
  • 200 ml zakwasu na żur
  • 1 udko z kurczaka
  • 3/4 szklanki śmietany 30%
  • 10 młodych ziemniaków
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Botwinka na zakwasie
Do garnka wkładamy udko, wlewamy 1,5 litra zimnej wody, dodajemy sól i pieprz i gotujemy do miekkości, po czym udko wyjmujemy z wody. Umytą botwinkę siekamy łącznie z listkami i wrzucamy do mięsnego wywaru - gotujemy do miekkosci, po tym czasie wlewamy zakwas i gotujemy jeszcze chwile. Na sam koniec dodajemy śmietanę i mieszamy. Zupę podajemy z ziemniakami ugotowanymi osobno w osolonej wodzie