Sposób przygotowania:
Botwinka z jogurtem
Botwinkę myjemy, małe buraczki obieramy ze skórki. Oddzielamy buraczki od łodyżek, a łodyżki od listków. Wszystkie części dość drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone buraczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz. Smażymy na średnim ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając. Dosypujemy posiekane łodyżki, mieszamy i smażymy przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy też drobno pokrojone listki i całość podgrzewamy jeszcze przez 3 minuty, ciągle mieszając. Wyłączamy gaz, dodajemy jogurt w temperaturze pokojowej. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku i podajemy.
![Botwinka z jogurtem Botwinka z jogurtem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/botwinka-z-jogurtem-121122.jpg)
![Botwinka z jogurtem Botwinka z jogurtem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/botwinka-z-jogurtem-121123.jpg)
![Botwinka z jogurtem Botwinka z jogurtem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/botwinka-z-jogurtem-121124.jpg)
![Botwinka z jogurtem Botwinka z jogurtem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/botwinka-z-jogurtem-121125.jpg)