zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 704]

Botwinka z koperkiem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Uwielbiamy taki barszczyk, zajadamy z jajkiem i/lub z ziemniakami

Botwinka z koperkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Botwinka z koperkiem

 

  • 2 pęczki młodej botwinki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 4 kostki bulionu cielęcego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 180 g kwaśnej śmietany
  • kucharek lub Vegeta
  • pieprz czarny mielony
  • 2-3 łyżki koncentratu barszczu( Krakus)

 

 

Sposób przygotowania:

Botwinka z koperkiem
Botwinkę i koperek dokładnie przepłukuję pod bieżącą wodą. Odkładam aby ociekła woda, następnie kroję drobniutko, liście, łodygi i maleńkie buraczki. Koperek siekam osobno, i zostawiam w miseczce. Nastawiam wodę ( około 2 l) z dodatkiem bulionu cielęcego i dwoma łyżkami octu winnego. Dodaję pokrojoną botwinkę, 2 łyżeczki cukru, i gotuję do miękkości ( około 30 minut) Po tym czasie śmietanę hartuję gorącym barszczem i wlewam do garnka z zupą, dodaję także posiekany koperek, 2-3 łyżki barszczu Krakus,oraz świeżo zmielony pieprz, wszystko mieszam i nakładam na talerze.

Podaję z jajkiem na twardo, i ziemniakami. Smacznego:)
Botwinka z koperkiem
Botwinkę i koperek dokładnie przepłukuję pod bieżącą wodą. Odkładam aby ociekła woda
Botwinka z koperkiem
kroję drobniutko, liście, łodygi i maleńkie buraczki.nastawiam wodę z bulionem cielęcym
Botwinka z koperkiem
Dodaję pokrojoną botwinkę, 2 łyżeczki cukru, i gotuję do miękkości ( około 30 minut)
Botwinka z koperkiem
śmietanę hartuję gorącym barszczem i wlewam do garnka z zupą, dodaję także posiekany koperek,

Tagi:

barszcz