mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Botwinkowa z kalarepą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Letni chłodnik na upalne dni. Smaki mojego dzieciństwa. Botwinkę bardzo lubię i żałuje, że jej sezon jest tak krótki.

Botwinkowa z kalarepą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Botwinkowa z kalarepą

 

  • 1 kalarepa
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1 litr wody
  • sól, cukier
  • śmietana słodka 30 %

Sposób przygotowania:

Botwinkowa z kalarepą
Kalarepę, marchewkę, buraczki obieram, myję i kroję w kostkę. Do garnka wlewam bulion, wodę dodaję pokrojone warzywa i gotuję do miękkości około 30 minut. Gotuję na bulionie bo ma lepszy smak. Doprawiam solą, pieprzem. Do schłodzonej zupy dodaję śmietanę. Chłodnik podaję bez makaronu, posypuję koperkiem przed podaniem.
Botwinkowa z kalarepą
Botwinka obrana i umyta dokładnie przed pokrojeniem
Botwinkowa z kalarepą
Marchewka obrana i pokrojona razem z botwinką
Botwinkowa z kalarepą
Kalarepa obrana i pokrojona w kostkę na desce

Tagi:

kalarepa