mela25

mela25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Zupa botwinkowa z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna zupka wiosenna , moc warzyw .

Zupa botwinkowa z jajkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa botwinkowa z jajkiem

 

  • 1 pęczek botwinki
  • 2 cebule
  • 2 młode marchewki
  • 1 pietruszka
  • 5 - 6 ziemniaków
  • 1 pęczek kopru
  • kawałek mięsa rosołowego
  • 2-3 łyżki octu
  • 2 jaja
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa botwinkowa z jajkiem
Ziemniaki obieramy myjemy kroimy w kostkę , marchewkę cebulkę , pietruszkę obieramy myjemy i kroimy w kosteczkę . Warzywa wrzucamy do garnka wraz z mięsem zalewamy wodą i gotujemy aż ziemniaki zmiękną . Botwinkę oczyszczamy buraczki obieramy i kroimy w kosteczkę , liście także kroimy drobno . Gdy ziemniaki zmiękną dodajemy botwinkę i wlewamy 1 łyżkę octu ( zupa nie straci koloru ) , gotujemy jeszcze chwilkę do miękkości buraczków . Na koniec wrzucamy koper i możemy zabielić śmietanką. Dobrze doprawiamy solą , pieprzem i octem ( zamiast octu można dodać sok z cytryny ) . Nakładamy na talerz i posypujemy ugotowanym na twardo jajkiem .
Zupa botwinkowa z jajkiem
Można posypać jajkiem ugotowanym wczesniej
Zupa botwinkowa z jajkiem
Buraczki oraz liście drobno kroimy i dodajemy do wywaru
Zupa botwinkowa z jajkiem
Wywar miesno warzywny , jak zmieknie dodajmy liscie

Tagi:

mięso