Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Buraczki ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takich buraczków jeszcze nie jadłeś/aś, koniecznie wypróbuj. Buraczki pieczone z dodatkiem śliwki i cebulki, idealne jako dodatek do mięsa.

Buraczki ze śliwką

Składniki:

Buraczki ze śliwką

 

Sposób przygotowania:

Buraczki ze śliwką

I

Buraczki ze śliwką

1. Buraki myję, osuszam, owijam folią aluminiową, przekładam na blaszkę i piekę w rozgrzanym piekarniku 80 minut w 180°C. Śliwki kroję na połówki, wyjmuję pestki, myję, również owijam folią, dodaję po 70 minutach do piekarnika i zapiekam 10 minut.
2. Buraki, śliwki po upieczeniu, obieram ze skórki, ścieram na tarce o dużych oczkach, przekładam do garnka.
3. Następnie dodaję drobno pokrojoną cebulę, miód, ocet, sól, pieprz i 10 minut gotuję.

II

4. Buraczki gotowe, jako dodatek do mięsa.
5. Smacznego