edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Botwinkowy barszczyk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Botwinkowy barszczyk na gorąco podaję z młodymi ziemniakami i smażoną kiełbasą, dlatego gotuję go na wodzie, ale można użyć również bulionu mięsnego lub warzywnego.

Botwinkowy barszczyk Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Botwinkowy barszczyk

 

  • duży pęczek botwinki z wyrośniętymi już buraczkami
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 posiekana dymka ze szczypiorem
  • 1/3 szklanki kremówki
  • sól
  • pieprz
  • kwasek cytrynowy
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Botwinkowy barszczyk
Buraczki odciąć od naci, dobrze wyszorować, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umieścić je w rondlu i zlać zimną wodą – ilość zależy od wielkości pęczka – powinny być przykryte wodą, ale bez przesady, inaczej zupa będzie zbyt wodnista. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Łodyżki i liście przebrać, dobrze opłukać i pokroić – gałązki w kawałki, a liście w paseczki, dołożyć do buraczków. Koper i dymkę opłukać, otrzepać z wody i posiekać, dodać do zupy pod koniec gotowania, kiedy buraczki będą już miękkie. Dodać śmietanę, zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i szczyptą cukru. Ja podaję taką botwinkę z gotowanymi ziemniakami i smażoną kiełbasą, dlatego gotuję ją w dietetycznej wersji, ale spokojnie można, zamiast wody, użyć bulionu mięsnego lub warzywnego.
Botwinkowy barszczyk
Buraczki umyć obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Botwinkowy barszczyk
Łodyżki pokroić na kawałki i dorzucić do buraczków.
Botwinkowy barszczyk
Liście botwinki opłukać pokroić w paski i dołożyć do rondla.
Botwinkowy barszczyk
Posiekany koperek i dymkę dołożyć pod koniec gotowania.