Sposób przygotowania:
Botwinkowy barszczyk
Buraczki odciąć od naci, dobrze wyszorować, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umieścić je w rondlu i zlać zimną wodą – ilość zależy od wielkości pęczka – powinny być przykryte wodą, ale bez przesady, inaczej zupa będzie zbyt wodnista. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Łodyżki i liście przebrać, dobrze opłukać i pokroić – gałązki w kawałki, a liście w paseczki, dołożyć do buraczków. Koper i dymkę opłukać, otrzepać z wody i posiekać, dodać do zupy pod koniec gotowania, kiedy buraczki będą już miękkie. Dodać śmietanę, zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i szczyptą cukru. Ja podaję taką botwinkę z gotowanymi ziemniakami i smażoną kiełbasą, dlatego gotuję ją w dietetycznej wersji, ale spokojnie można, zamiast wody, użyć bulionu mięsnego lub warzywnego.