Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

botwinkowy barszczyk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wiosenna lekka zupa dla smakoszy

botwinkowy barszczyk

Składniki:

botwinkowy barszczyk

 

  • 2 marchewki;
  • 1 pietruszka;
  • 1 duży pęczek świeżej (koniecznie) botwinki;
  • 1 l rosołu (może być z kostki);
  • ½ szklanki koncentratu z buraków;
  • ½ szklanka śmietany;
  • Sól, pieprz, cukier;
  • Cienko obrana skórka z cytryny;
  • Łyżka masła;
  • Zielony koperek;

 

 

 

Sposób przygotowania:

botwinkowy barszczyk
Na maśle usmażyć pokrojone drobno warzywa, gdy się zeszklą dodać rosół, skórkę z cytryny i gotować na niewielkim ogniu ok. 10 min. dodać pokrojoną botwinkę i razem gotować ok. 5 min. (warzywa powinny być miękkie). Wyjmujemy skórkę z cytryny i miksujemy zupę. Dodać koncentrat buraczany, śmietanę. Przyprawić przyprawami. Podgrzać, nie gotować, dodać koperek, podawać z młodymi ziemniakami.

Tagi:

buraki