Sposób przygotowania:
Botwinka z jajecznymi pierożkami
Ugotować jajka na twardo. Ostudzić. Obrać i rozgnieść jak na pastę .Dodać łyżkę pokrojonego koperku. Doprawić do smaku solą. Osoloną szczypta soli mąkę zaparzyć wrzątkiem. Wyrobić ciasto . Rozwałkować. Małym kieliszkiem wykrawać krążki i nakładać farsz . Zlepiać pierożki. Gotować na osolonej wodzie minutę od wypłynięcia. Wyjąć łyżka cedzakową. Trzymać przykryte folią aluminiową by nie obeschły i nie ostygły* . Rzodkiewki utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej .Umyć botwinkę. Obciąć korzonki. Resztę usiekać drobno. Pokroić drobno umyty i osuszony koper. Rozpuścić na patelni masło .Wrzucić botwinkę, rzodkiewkę i połowę kopru. Smażyć 5 minut mieszając. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować 10 minut. Doprawić do smaku przyprawą do zup, cukrem , pieprzem i odrobiną szczyptą barszczu w proszku ** .Dodać śmietankę. Pierożki jeśli wystygły podgrzać na parze lub w botwince. Podawać wkładając do każdego talerza ( miseczki ) kilka pierożków i posypując koprem. * z tej porcji ciasta i farszu wychodzi ok. 20-25 mini pierożków w cienkim cieście **- można nie używać gotowej zaprawy lub barszczu w proszku a utrzeć kawałek buraka , położyć go na sicie i zanurzyć sito w botwince - zabarwi ją - albo użyć soku z buraków .Ja daję szczyptę barszczu w proszku bo po prostu jest mi tak łatwiej a nie lubię jak botwinka jest szaro-bura
Kathlyn
zewa
msewka
jovi