Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Botwinka z jajecznymi pierożkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Czemu nie potraktować botwinki jak barszczu i nie podać jej z pierożkami ?

Botwinka z jajecznymi pierożkami  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Botwinka z jajecznymi pierożkami

 

  • 2 pęczki młodziutkiej botwinki ( takiej bez buraczków )
  • 8 rzodkiewek
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • pieprz mielony
  • 2 szklanki bulionu z drobiu ( lub wywaru z warzyw )
  • sól
  • cukier
  • szczypta barszczu czerwonego w proszku ( dla koloru )
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany 18 %
  • 1/2 szklanki mąki + do podsypywania
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 3 jajka

 

Sposób przygotowania:

Botwinka z jajecznymi pierożkami
Ugotować jajka na twardo. Ostudzić. Obrać i rozgnieść jak na pastę .Dodać łyżkę pokrojonego koperku. Doprawić do smaku solą. Osoloną szczypta soli mąkę zaparzyć wrzątkiem. Wyrobić ciasto . Rozwałkować. Małym kieliszkiem wykrawać krążki i nakładać farsz . Zlepiać pierożki. Gotować na osolonej wodzie minutę od wypłynięcia. Wyjąć łyżka cedzakową. Trzymać przykryte folią aluminiową by nie obeschły i nie ostygły* . Rzodkiewki utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej .Umyć botwinkę. Obciąć korzonki. Resztę usiekać drobno. Pokroić drobno umyty i osuszony koper. Rozpuścić na patelni masło .Wrzucić botwinkę, rzodkiewkę i połowę kopru. Smażyć 5 minut mieszając. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować 10 minut. Doprawić do smaku przyprawą do zup, cukrem , pieprzem i odrobiną szczyptą barszczu w proszku ** .Dodać śmietankę. Pierożki jeśli wystygły podgrzać na parze lub w botwince. Podawać wkładając do każdego talerza ( miseczki ) kilka pierożków i posypując koprem. * z tej porcji ciasta i farszu wychodzi ok. 20-25 mini pierożków w cienkim cieście **- można nie używać gotowej zaprawy lub barszczu w proszku a utrzeć kawałek buraka , położyć go na sicie i zanurzyć sito w botwince - zabarwi ją - albo użyć soku z buraków .Ja daję szczyptę barszczu w proszku bo po prostu jest mi tak łatwiej a nie lubię jak botwinka jest szaro-bura
Botwinka z jajecznymi pierożkami
Mini pierożki z ciasta parzenego gotuje się tylko minutę od wypłynięcia
Botwinka z jajecznymi pierożkami
Botwinkę pokroić - koper usiekać a rzodkiewkę utrzeć na tarce
Botwinka z jajecznymi pierożkami
Botwinkę z koprem i rzodkiewką dusić na maśle
Botwinka z jajecznymi pierożkami
Zalać bulionem i dusic przez 10 minut - doprawic do smaku