eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: Pyszne chłodniki

Chłodnik z botwinką Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny chłodnik z botwinką,na upalne dni,.

Chłodnik z botwinką Eli

Składniki:

Chłodnik z botwinką Eli

 

  • 1 pęczek botwinki z dużymi buraczkami
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • przyprawa warzywna typu vegeta do smaku
  • 1 większy,cienki ogórek zielony
  • 2 cebulki dymki-szczypior
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 litra maślanki
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • kwaśna śmietana do dekoracji
  • 5 jajek
  • kawałek gazy i nici kuchenne

Sposób przygotowania:

Chłodnik z botwinką Eli
Z botwinki odciąć buraczki,obrać ze skórki,umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Liście z łodygami umyć i osobno pokroić łodygi,osobno liście.Ziele angielskie i liście laurowe włożyć do gazy i związać nicią kuchenna.Buraczki i łodygi włożyć do garnka,zalać wrzącą wodą,tak żeby było równo z burakami,dodać przyprawę warzywną,czosnek,przywiązać do ucha garnka nić kuchenną,tak żeby gaza z przyprawami była zanurzona w botwince i gotować prawie do miękkości.Da garnka dodać liście botwinki i jeszcze chwilę gotować.Usunąć z garnka gazę z przyprawami.Botwinkę ostudzić i schłodzić w lodówce.Schłodzoną maślankę,śmietanę i jogurt roztrzepać dokładnie w garnku i dodać do botwinki.Ogórek umyć,obrać i pokroić w kostkę.Szczypior i koperek posiekać.Do chłodnika dodać ogórek,szczypior,koperek i wymieszać.Chłodnik włożyć jeszcze do lodóeki na godzinę.Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie,odlać wrzątek,potrząsnąć garnkiem,żeby jajka popękały,zalać zimną wodą i po chwili obrać ze skorupek.Chłodnik nalać na talerze,dodać jajko przekrojone na ćwiartki i udekorować gęstą śmietaną.Smacznego!