Sposób przygotowania:
Chłodnik z botwinką Eli
Z botwinki odciąć buraczki,obrać ze skórki,umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Liście z łodygami umyć i osobno pokroić łodygi,osobno liście.Ziele angielskie i liście laurowe włożyć do gazy i związać nicią kuchenna.Buraczki i łodygi włożyć do garnka,zalać wrzącą wodą,tak żeby było równo z burakami,dodać przyprawę warzywną,czosnek,przywiązać do ucha garnka nić kuchenną,tak żeby gaza z przyprawami była zanurzona w botwince i gotować prawie do miękkości.Da garnka dodać liście botwinki i jeszcze chwilę gotować.Usunąć z garnka gazę z przyprawami.Botwinkę ostudzić i schłodzić w lodówce.Schłodzoną maślankę,śmietanę i jogurt roztrzepać dokładnie w garnku i dodać do botwinki.Ogórek umyć,obrać i pokroić w kostkę.Szczypior i koperek posiekać.Do chłodnika dodać ogórek,szczypior,koperek i wymieszać.Chłodnik włożyć jeszcze do lodóeki na godzinę.Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie,odlać wrzątek,potrząsnąć garnkiem,żeby jajka popękały,zalać zimną wodą i po chwili obrać ze skorupek.Chłodnik nalać na talerze,dodać jajko przekrojone na ćwiartki i udekorować gęstą śmietaną.Smacznego!