PIETRUCHA

PIETRUCHA

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Brasilien

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Znacie kogoś kto nie lubi bitej śmietany?:)

Brasilien

Składniki:

Brasilien

 

  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • około 600ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • potłuczone orzechy laskowe
  • biszkopty

Sposób przygotowania:

Brasilien
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę rozmieszać z łyżkami zimnego mleka, połączyć z pozostałym wrzącym mlekiem i, mieszając, zagotować.Postawić naczynie z żółtkami w garnku z wrzącą wodą i cienkim strumieniem wlewać mleko, cały czas mieszając.Ostudzić.Gdy krem zgęstnieje rozłożyć go równomiernie na około 30-35 centymetrowej foremce(tortownica) wysypanej rozdrobnionymi biszkoptami ok.5mm.Wstawić do lodówki.Śmietanę ubić na końcu dodając cukier puder z roztartym na puder cukrem waniliowym.Tak przygotowaną bitą śmietanę nałożyć na uformowany wcześniej krem i utworzyć lekko spłaszczoną półkulę ,posypywać kruszonymi orzechami.Orzechy pozwolą na dokładniejsze formowanie.Całość dobrze schładzamy. Bon apetit:)

Tagi:

biszkopt