paolineczka

paolineczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Brązowy kurczak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dodatek brązowego cukru do marynaty nadaje kurczakowi ciekawy smak oraz piękny kolor. Takiego kurczaka często przygotowuje na niedzielny obiad

Brązowy kurczak

Składniki:

Brązowy kurczak

 

  • 2 udka z kurczaka

 

  • Marynata:
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki kolendry
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/3 szkl oleju

Sposób przygotowania:

Brązowy kurczak
1. Udka rozdzielam

2. Składniki marynaty dobrze ze sobą łącze za pomocą łyżki. Do marynaty wkładam mięso i dobrze je nacieram. Przykrywam folią spożywczą i odstawiam do lodówki na ok 3 godziny

3. Podzielone udka w marynacie układam w naczyniu żaroodpornym. Polewam pozostałą marynatą. Piekę w 200 ' funkcja góra-dół przez 20 min potem zmniejsza temperaturę do 185' i zmieniam na fukcję termoobieg i piekę 40 min.