paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Brokuł w sosie jogurtowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny dodatek do mies w postaci brokułu polanego sosem jogurtowym i posypanego prażonym słonecznikiem.

Brokuł w sosie jogurtowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brokuł w sosie jogurtowym

 

  • brokuł 1 szt
  • jogurt naturalny 200 ml
  • ziarna słonecznika 1 garść
  • ocet balsamiczny 1 łyż
  • czosnek 1 ząbek
  • majonez 1 łyż
  • jarzynka lub kucharek do smaku

Sposób przygotowania:

Brokuł w sosie jogurtowym
Brokuła podzielić na różyczki. Blanszować bądź krótko gotować i przelać zimną wodą. Warzywo położyć na talerzu.

W rondlu wymieszać ocet z majonezem, zagotować i ostudzić. Majonez połączyć z jogurtem. Do sosu do smaku dodać jarzynkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać.

Sos wylać na brokuła. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika a następnie posypać nimi brokuła polanego sosem.
Brokuł  z sosie jogurtowym
Brokuła podzielić na różyczki. Blanszować bądź krótko gotować
Brokuł  z sosie jogurtowym
Do sosu do smaku dodać jarzynkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Brokuł  z sosie jogurtowym
Przygotowany sos czosnkowy wylać na brokuła.
Brokuł  z sosie jogurtowym
Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika

Tagi:

brokuły