Sposób przygotowania:
Tagliatelle z sosem brokułowo-śmietankowym
1. Brokuła dzielimy na małe różyczki, myjemy i dokładnie osuszamy.
2. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
3. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucamy różyczki brokuła i jeszcze chwilę przesmażamy. Następnie wlewamy gorącą wodę, tak żeby przykryła brokuły i dusimy do miękkości. Nadmiar wody odparowujemy.
4. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną gorącego wywaru, wlewamy do brokułów i gotujemy do zgęstnienia sosu. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonymi przyprawami.
5. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z olejem do miękkości, następnie dokładnie odcedzamy.
6. Na talerze nakładamy porcje makronu i sosu. Podajemy.
Rady: Ja użyłam gotowej mieszanki suszonych ziół i przypraw, ale można użyć dowolnych ulubionych.
2. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
3. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucamy różyczki brokuła i jeszcze chwilę przesmażamy. Następnie wlewamy gorącą wodę, tak żeby przykryła brokuły i dusimy do miękkości. Nadmiar wody odparowujemy.
4. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną gorącego wywaru, wlewamy do brokułów i gotujemy do zgęstnienia sosu. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonymi przyprawami.
5. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z olejem do miękkości, następnie dokładnie odcedzamy.
6. Na talerze nakładamy porcje makronu i sosu. Podajemy.
Rady: Ja użyłam gotowej mieszanki suszonych ziół i przypraw, ale można użyć dowolnych ulubionych.