goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Brokułowa z pęczakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zamiast kaszy pęczak możemy dać ryż, kaszę jęczmienną lub po prostu ziemniaki pokrojone w niewielką kostkę

Brokułowa z pęczakiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Brokułowa z pęczakiem

 

  • bulion warzywny 2 l
  • por 1/2 sztuka
  • cebula 1/2 sztuka
  • marchew sałatkowa 2 sztuki
  • pietruszka 1 sztuka
  • seler 1 kawałek
  • brokuł 1 sztuka
  • mąka 1 łyżka
  • śmietana 3 łyżki
  • sól do smaku
  • czarny pieprz mielony
  • koperek siekany 2 łyżeczki
  • kasza pęczak 1/2 szklanka

Sposób przygotowania:

Brokułowa z pęczakiem
Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojony drobno por, cebulę, pietruszkę, seler oraz marchewkę. Następnie dodajemy pęczak, brokuł podzielony na różyczki. Kiedy warzywa będą miękkie zupę zaciągamy śmietaną wymieszaną wcześniej z mąką. Zupę doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek (lub suszony).
Brokułowa z pęczakiem
Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojony drobno por, cebulę
Brokułowa z pęczakiem
Dodajemy pęczak, brokuł podzielony na różyczki