Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 407]

Brownie kulki mocy - szybkie i łatwe do zrobienia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Brownie kulki mocy są miękkie z chrupiącą orzechową bazą, są pełne naturalnej słodyczy, bez zbóż idealne na szybką i łatwą przekąskę na każdą okazję.

Brownie kulki mocy - szybkie i łatwe do zrobienia Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Brownie kulki mocy - szybkie i łatwe do zrobienia

 

  • 1 łyżka oleju kokosowego (do ugniatania)
  • gorzkie kakao w proszku (do obtoczenia)
  • starte rzechy (do obtoczenia)
  • wiórki kokosowe (do obtoczenia)

 

Sposób przygotowania:

Brownie kulki mocy - szybkie i łatwe do zrobienia
🔘 Daktyle włożyć do miski z gorącą wodą i moczyć przez 30 minut, później odlać i odcisnąć wodę. Zmiękczone daktyle pokroić na małe kawałki, a wodę zachować na później ( gdyby masa orzechowa była za sucha ).



🔘 Masa orzechowa : do pojemnika wrzucić pokrojone daktyle, orzechy nerkowca, orzechy włoskie i wstępnie zmiksować blenderem ręcznym, następnie wsypać kakao, cynamon i sól. Teraz całość ponownie dokładnie zmiksować blenderem ręcznym ( z krawędzi pojemnika zetrzyć szpatułką masę orzechową ) i miksować powtarzając czynność, aż do uzyskania piaszczystej masy. Gdy ściska się masę to powinna się lepić między palcami w przeciwnym razie dodać trochę oleju kokosowego lub wody po moczeniu daktyli.



🔘 Z masy orzechowej pobierać łyżeczką porcje i uformować w dłoniach ( posmarowane olejem kokosowym ) niewielkie kulki. Następnie kulki obtoczyć w kakao, startych orzechach, wiórkach kokosowych albo pozostawić je gładkie ( według uznania ). Brownie kulki mocy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce i zużyć w ciągu 2 tygodni.
Brownie kulki mocy - szybkie i łatwe do zrobienia
Z masy pobierać łyżeczką porcje i uformować w dłoniach ( posmarowane olejem kokosowym ) niewielkie kulki.
Brownie kulki mocy - szybkie i łatwe do zrobienia
Namoczone i pokrojone daktyle, orzechy, kakao, cynamon i sól zmiksować blenderem, aż do uzyskania piaszczystej masy.