Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 404]

Daktylowe kulki mocy z ciecierzycą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeśli masz ochotę na słodycze, wypróbuj te rafinowane kulki mocy z daktyli w połączeniu z prażoną ciecierzycą.

Daktylowe kulki mocy z ciecierzycą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Daktylowe kulki mocy z ciecierzycą

 

  • trochę oleju kokosowego (do posmarowania rąk)
  • czekolada (90 % kakao / rozpuścić)
  • wiórki kokosowe (do obtoczenia)

 

  • MASA DAKTYLOWA:
  • 9 suszonych daktyli (bez pestek)
  • 240 g. ciecierzycy (prażona)
  • 1 łyżka musu migdałowego
  • 2 łyżki musu orzechowego
  • 1 łyżka mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka cynamonu (mielony)

Sposób przygotowania:

Daktylowe kulki mocy z ciecierzycą
🔘 MASA NA KULKI MOCY: daktyle pokroić na małe kawałki i wrzucić do wąskiego wysokiego naczyna, następnie dodać ciecierzycę i wstępnie dobrze zmiksować blenderem ręcznym. Teraz dodać mus migdałowy, mus orzechowy, mąkę migdałowa, wsypać cynamon i całość ponownie zmiksować.



🔘 Masę daktylową wyjąć z naczynia i zagnieść rękami na zwartą i lekko klejącą masę. Z powstałej masy daktylowej za pomocą rąk posmarowanych olejem kokosowym, uformować małe kulki i wstawić do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Później część kulek obtoczyć w roztopionej ( w kąpieli wodnej ) czekoladzie, natomiast drugą część obtoczyć w wiórkach kokosowych. Kulki mocy należy przechowywać w lodówce.
Daktylowe Kulki Mocy z Ciecierzycą
Z powstałej masy daktylowej uformować małe kulki i wstawić do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Daktylowe Kulki Mocy z Ciecierzycą
W wąskim i wysokim naczyniu zmiksować składniki i zagnieść rękami na zwartą i lekko klejącą masę.