iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Brukselka z cukinią w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Brukselka z cukinią w śmietanie jak osobne danie lub przystawka obiadowa

Brukselka z cukinią w śmietanie

Składniki:

Brukselka z cukinią w śmietanie

 

 

Sposób przygotowania:

Brukselka z cukinią w śmietanie
Brukselkę myjemy usuwamy brzydkie liście. Cukinię myjemy nie obieramy i kroimy w półplasterki. Pora myjemy i kroimy w plasterki. Na masełku podsmażamy pokrojonego pora, dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy chwilę . Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie. Na pół twardo. Ugotowana brukselkę kroimy na pół i dodajemy na patelnie do pora i cukinii. Chwilę smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podlewamy woda i chwilę dusimy. Do kilku łyżek śmietany dodajemy łyżeczkę mąki mieszamy i zaciągamy wodę z duszonych warzyw.Zagotowujemy i podajemy na ciepło.