arek-1990-91

arek-1990-91

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Brzoskwinie na sposób orientalny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Wartość porcji: kJ - 1673, kcal - 40 l

Brzoskwinie na sposób orientalny

Składniki:

Brzoskwinie na sposób orientalny

 

  • 1 kg brzoskwiń,
  • 4 łyżki stołowe miodu,
  • mielony cynamon,
  • starta skórka z jednej cytryny,
  • około 50 g obranych ze skórki migdałów.
  • Na sos jogurtowy:
  • 1 kubeczek (150 g) śmitanki kremówki,
  • 200 g jogurtu,
  • troche cukru,
  • sok cytrynowy.

 

 

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie na sposób orientalny
1. Brzoskwinie umyć, włożyć na chwile do wrzącej wody (nie gotować), zahartować w zimnej wodzie i obrać ze skórki. Pokroić na połówki, wyjąć pestki i podzielić na ćwiartki. 2. Podgrzać miód w garnku. Włożyć ćwiartki brzoskwiń, zagotować w przykrytym garnku z dodatkiem cynamonui skórką z cytryny, dusić około 5-10 minut. Ochłodzić i przełożyć na talerzyki. 3. Migdały uprażyć na patelni bez tłuszczu i posypać nimi brzoskwinie. 4. Przygotowując sos jogurtowy, wymieszać jogurt ze śmietanką i doprawić cukrem i sokiem cytrynowym. Dobrze ochłodzony sos podać do brzoskwiń.

Tagi:

sosy