Sposób przygotowania:
Francuskie romby z rabarbaremETAP 1
BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń i żółtko. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń i słodzimy do smaku. Gotowy odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w około 0,5 cm plasterki.
ETAP 2
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 8-10 kwadratów.
ETAP 3
Nożem nacinamy po przeciwnych rogach dwa duże „L”. Otrzymaną ramkę, boki przeplatamy na przeciwne strony i lekko dociskamy.
ETAP 4
Środek otrzymanych ciastek wypełniamy ugotowanym budyniem. Na budyniu układamy kawałki przygotowanego rabarbaru.
ETAP 5
Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Całość (brzegi i owoce) posypujemy cukrem trzcinowym.
Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut w 200°C.
Po upieczeniu studzimy. Przed podaniem można ciasteczka dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki
mocsłodkości
biedroneczki