jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Francuskie romby z rabarbarem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 25

Czasami przychodzi nam ochota na coś słodkiego i pysznego. Nie zawsze jest jednak czas na większe wypieki. Wówczas polecam owocowo- budyniowe ciasteczka z ciasta francuskiego!

Francuskie romby z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie romby z rabarbarem

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL (u mnie 25 x 50 cm),
  • 3 łodygi rabarbaru,
  • żółtko do posmarowania brzegów,
  • cukier trzcinowy do posypania
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1 budyń śmietanowy,
  • 1 żółtko do budyniu,
  • ok 1 łyżka cukru do budyniu (do smaku),

Sposób przygotowania:

Francuskie romby z rabarbarem

ETAP 1

Francuskie romby z rabarbarem
Ugotowany budyń pozostawiamy do ostygnięcia

BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń i żółtko. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń i słodzimy do smaku. Gotowy odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w około 0,5 cm plasterki.

ETAP 2

Francuskie romby z rabarbarem
Rozwinięte ciasto dzielimy na kwadraty

Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 8-10 kwadratów.

ETAP 3

Francuskie romby z rabarbarem
Po nacięciu "L" formujemy romby

Nożem nacinamy po przeciwnych rogach dwa duże „L”. Otrzymaną ramkę, boki przeplatamy na przeciwne strony i lekko dociskamy.

ETAP 4

Francuskie romby z rabarbarem
Przygotowane romby wypełniamy przestudzonym budyniem

Środek otrzymanych ciastek wypełniamy ugotowanym budyniem. Na budyniu układamy kawałki przygotowanego rabarbaru.

ETAP 5

Francuskie romby z rabarbarem
Po posmarowaniu żółtkiem ciasta całość posypujemy cukrem

Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Całość (brzegi i owoce) posypujemy cukrem trzcinowym.

Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut w 200°C.
Po upieczeniu studzimy. Przed podaniem można ciasteczka dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.