Sposób przygotowania:
Świąteczny piernik czekoladowy z mango
Rozpuszczamy czekoladę w rondelku na małym ogniu podlewając ją śmietanką wraz z przyprawą do piernika. Studzimy. Jaja miksujemy z cukrem na gładką masę po czym dodajemy ostudzoną masę czekoladową i olej. Miksujemy jeszcze chwilę.Przesiewamy mąkę oraz kakao wraz z sodą i proszkiem do pieczenia do miski.
- mieszamy. Dodajemy suche składniki do masy jajecznej. Mieszamy. Wylewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy (28cm x 38 cm). Pieczemy w temp. 160 st C z termoobiegiem przez około 35 min (do suchego patyczka).
Studzimy ciasto. Odkrawamy brzegi ciasta tak by powstał kwadrat. Z odkrojonych brzegów robimy w drobną kostkę. Mango odsączamy z zalewy i kroimy je w taką samą kostkę jak piernikowa. Rozpuszczoną galaretką w 150 ml wody z dodatkiem łyżki cukru
odstawiamy do ostudzenia. Ubitą kremówkę, mieszamy z serkiem mascarpone, sokiem cytrynowym i skórką cytrynową. na końcu dodajemy tężejącą galaretką - mieszamy.Masę wykładamy na ciasto (1/2 masy).
Na górze układamy pozostałą masę wraz z kostką piernikową i kostką mango. Dekorujemy ciasto polewą czekoladową i owocami physalis.
Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
- mieszamy. Dodajemy suche składniki do masy jajecznej. Mieszamy. Wylewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy (28cm x 38 cm). Pieczemy w temp. 160 st C z termoobiegiem przez około 35 min (do suchego patyczka).
Studzimy ciasto. Odkrawamy brzegi ciasta tak by powstał kwadrat. Z odkrojonych brzegów robimy w drobną kostkę. Mango odsączamy z zalewy i kroimy je w taką samą kostkę jak piernikowa. Rozpuszczoną galaretką w 150 ml wody z dodatkiem łyżki cukru
odstawiamy do ostudzenia. Ubitą kremówkę, mieszamy z serkiem mascarpone, sokiem cytrynowym i skórką cytrynową. na końcu dodajemy tężejącą galaretką - mieszamy.Masę wykładamy na ciasto (1/2 masy).
Na górze układamy pozostałą masę wraz z kostką piernikową i kostką mango. Dekorujemy ciasto polewą czekoladową i owocami physalis.
Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.