jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Świąteczny piernik czekoladowy z mango

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Świąteczny piernik czekoladowy z mango to połączenie klasycznego piernika z tortem. Pięknie prezentuje się na świątecznym stole.

Świąteczny piernik czekoladowy z mango Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Świąteczny piernik czekoladowy z mango

 

  • ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 szklanka śmietanki kremowej
  • 100 g czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki cukru drobnego
  • 2 duże jaja
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników
  • masa: 250 g serka mascarpone
  • 1 galaretka cytrynowa
  • sok z połówki cytryny
  • starta skórka z połówki cytryny
  • 1 łyżka cukru drobnego
  • 500 ml śmietanki kremowej
  • 1 puszka mango
  • do dekoracji: dowolna polewa czekoladowa deserowa
  • owoce physalis

Sposób przygotowania:

Świąteczny piernik czekoladowy z mango
Rozpuszczamy czekoladę w rondelku na małym ogniu podlewając ją śmietanką wraz z przyprawą do piernika. Studzimy. Jaja miksujemy z cukrem na gładką masę po czym dodajemy ostudzoną masę czekoladową i olej. Miksujemy jeszcze chwilę.Przesiewamy mąkę oraz kakao wraz z sodą i proszkiem do pieczenia do miski.
- mieszamy. Dodajemy suche składniki do masy jajecznej. Mieszamy. Wylewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy (28cm x 38 cm). Pieczemy w temp. 160 st C z termoobiegiem przez około 35 min (do suchego patyczka).
Studzimy ciasto. Odkrawamy brzegi ciasta tak by powstał kwadrat. Z odkrojonych brzegów robimy w drobną kostkę. Mango odsączamy z zalewy i kroimy je w taką samą kostkę  jak piernikowa. Rozpuszczoną galaretką w 150 ml wody z dodatkiem łyżki cukru
odstawiamy do ostudzenia. Ubitą kremówkę, mieszamy z serkiem mascarpone, sokiem cytrynowym i skórką cytrynową. na końcu dodajemy tężejącą galaretką - mieszamy.Masę wykładamy na ciasto (1/2 masy).
Na górze układamy pozostałą masę wraz z kostką piernikową i kostką mango. Dekorujemy ciasto polewą czekoladową i owocami physalis.
Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
Świąteczny piernik czekoladowy z mango
Jaja zmiksuj z cukrem dodając ostudzoną masę czekoladową i olej. Przesiej mąkę oraz kakao do miski. Dodaj sodę i proszek do pieczenia - wymieszaj po czym wsyp do masy jajecznej.
Świąteczny piernik czekoladowy z mango
Na górze ułóż pozostałą masę przekładając ją kostką piernikową i kostką mango.
Świąteczny piernik czekoladowy z mango
Tort piernikowy z kostką z mango polewamy polewą czekoladową

Tagi:

mąka kakao mango