ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 281]

Racuszki z dyni z dodatkiem czarnego bzu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Racuszki z dyni z dodatkiem czarnego bzu w sam raz na śniadanie albo jako deser. Wspaniale smakują z dodatkiem kwaskowego dżemu.

Racuszki z dyni z dodatkiem czarnego bzu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuszki z dyni z dodatkiem czarnego bzu

 

  • pół kg młodej dyni
  • 2 duże jajka lub trzy małe
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • pół szklanki owoców czarnego bzu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia około pól szklanki
  • łyżka błonnika witalnego
  • pól łyżeczki chia

Sposób przygotowania:

Racuszki z dyni z dodatkiem czarnego bzu
Młodą, miękką dynie pozbawiamy środka i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Do startej dyni dodajemy dwa duże jajka lub trzy mniejsze . Dodajemy także łyżkę błonnika witalnego oraz pól łyżeczki chia 

Do dyniowej masy dodajemy cztery duże łyżki mąki pszennej. Jeśli ciasto jest zbyt gęste możemy dodać odrobinę mleka. Na koniec dodajemy oberwane z gałązek owoce czarnego bzu. Doprawiamy szczyptą soli.

Formujemy placuszki łyżką i nakładamy na dobrze rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
Racuszki z dyni z dodatkiem czarnego bzu
Młodą miękką dynię trzemy na tarce o drobnych oczkach
Racuszki z dyni z dodatkiem czarnego bzu
Dodajemy dwa duże jajka lub trzy mniejsze
Racuszki z dyni z dodatkiem czarnego bzu
Dodajemy łyżkę błonnika witalnego i pół łyżeczki chia
Racuszki z dyni z dodatkiem czarnego bzu
Dodajemy także owoce czarnego bzu i mieszamy wszystko razem