Sposób przygotowania:
Zupa z pieczonej dyni piżmowej
🔘 Mieszanka przypraw: w szklanym naczyniu wymieszać następujące suche przyprawy: imbir, kminek, słotką papryką, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz.
🔘 Warzywa: dynię przekroić na pół, wydrążyć gniazda z pestkami i wewnętrzną stronę ponacinać w poprzeczną kratkę. Dynię ułożyć na blasze do pieczenia ( lub naczyniu żaroodpornym ) pokrytym papierem do pieczenia. W zagłębienia po nasionach umieścić pomidorki i cebulę, obok ułożyć marchewki, główkę czosnku ( odkroić górną część, aby odsłonić ząbki ) i całość posypać przygotowaną mieszaniną przypraw i polać oliwą z oliwek. Teraz warzywa przykryć folią aluminiową i piec w rozgrzanym piekarniku przez około 60 minut w 180°C / Termoobieg /, po 40 minutach zdjąć folię aluminiową i piec do końca lub do momentu, aż warzywa będą złocistobrązowe i miękkie.
🔘 Następnie przy pomocy dużej łyżki wydrążyć miąższ z dyni, wycisnąć ząbki czosnku i umieścić w odpowiednio dużym garnku, dodać upieczone pomidorki, cebulę i serek śmietankowy. Później wlać wywar z warzyw ( ilość, w zależności od pożądanej gęstości ) i całość zmiksować blenderem recznym. Zupę mieszając gotować na średnim ogniu przez około 2 minuty. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i posypać płatkami chili i świeżą kolendrą. Kromki chleba podmażyć na patelni z obu stron, do uzyskania złocisto - brązowego koloru, posmarować wegańskim masłem i podawać z zupą.
🔘 Warzywa: dynię przekroić na pół, wydrążyć gniazda z pestkami i wewnętrzną stronę ponacinać w poprzeczną kratkę. Dynię ułożyć na blasze do pieczenia ( lub naczyniu żaroodpornym ) pokrytym papierem do pieczenia. W zagłębienia po nasionach umieścić pomidorki i cebulę, obok ułożyć marchewki, główkę czosnku ( odkroić górną część, aby odsłonić ząbki ) i całość posypać przygotowaną mieszaniną przypraw i polać oliwą z oliwek. Teraz warzywa przykryć folią aluminiową i piec w rozgrzanym piekarniku przez około 60 minut w 180°C / Termoobieg /, po 40 minutach zdjąć folię aluminiową i piec do końca lub do momentu, aż warzywa będą złocistobrązowe i miękkie.
🔘 Następnie przy pomocy dużej łyżki wydrążyć miąższ z dyni, wycisnąć ząbki czosnku i umieścić w odpowiednio dużym garnku, dodać upieczone pomidorki, cebulę i serek śmietankowy. Później wlać wywar z warzyw ( ilość, w zależności od pożądanej gęstości ) i całość zmiksować blenderem recznym. Zupę mieszając gotować na średnim ogniu przez około 2 minuty. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i posypać płatkami chili i świeżą kolendrą. Kromki chleba podmażyć na patelni z obu stron, do uzyskania złocisto - brązowego koloru, posmarować wegańskim masłem i podawać z zupą.
Czekoladka 2