Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Zupa z pieczonej dyni piżmowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pachnące, rozgrzewające i dodające energii danie, czyli zupa dyniowa - kiedy na dworze jest jesień, wieje wiatr i liście izmieniają kolor.

Zupa z pieczonej dyni piżmowej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa z pieczonej dyni piżmowej

 

  • 200 g serka śmietankowego (lekki / philadelphia)
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 2 kromki chleba
  • masło wegańskie
  • kolendra (świeża do dekoracji)
  • przyprawa pul biber (płatki)
  • papier do pieczenia (do wyłożenia blachy)

 

  • Mieszanka przypraw:
  • 1 łyżeczka imbiru (starty, świeży / lub mielony)
  • 1 łyżeczka kminku (mielony)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (mielona)
  • 1 łyżeczka tymianku (suszony)
  • 1 łyżeczka rozmarynu (świeży lub suszony)
  • przyprawy: sól / pieprz

 

  • Warzywa:
  • 1 średnia dynia piżmowa (butternutkürbis)
  • 2 czerwone cebule (obrać i (przepołowić)
  • 1 główka czosnku
  • 1 garść małych pomidorków
  • 2 marchewki (obrać i pokroić na kawałki)
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Zupa z pieczonej dyni piżmowej
🔘 Mieszanka przypraw: w szklanym naczyniu wymieszać następujące suche przyprawy: imbir, kminek, słotką papryką, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz.

🔘 Warzywa: dynię przekroić na pół, wydrążyć gniazda z pestkami i wewnętrzną stronę ponacinać w poprzeczną kratkę. Dynię ułożyć na blasze do pieczenia ( lub naczyniu żaroodpornym ) pokrytym papierem do pieczenia. W zagłębienia po nasionach umieścić pomidorki i cebulę, obok ułożyć marchewki, główkę czosnku ( odkroić górną część, aby odsłonić ząbki ) i całość posypać przygotowaną mieszaniną przypraw i polać oliwą z oliwek. Teraz warzywa przykryć folią aluminiową i piec w rozgrzanym piekarniku przez około 60 minut w 180°C / Termoobieg /, po 40 minutach zdjąć folię aluminiową i piec do końca lub do momentu, aż warzywa będą złocistobrązowe i miękkie.

🔘 Następnie przy pomocy dużej łyżki wydrążyć miąższ z dyni, wycisnąć ząbki czosnku i umieścić w odpowiednio dużym garnku, dodać upieczone pomidorki, cebulę i serek śmietankowy. Później wlać wywar z warzyw ( ilość, w zależności od pożądanej gęstości ) i całość zmiksować blenderem recznym. Zupę mieszając gotować na średnim ogniu przez około 2 minuty. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i posypać płatkami chili i świeżą kolendrą. Kromki chleba podmażyć na patelni z obu stron, do uzyskania złocisto - brązowego koloru, posmarować wegańskim masłem i podawać z zupą.
Zupa z pieczonej dyni piżmowej
Z upieczoej dyni wydrążyć miąższ, wycisnąć czosnek i umieścić w garnku z pomidorkami, cebulą i serkiem - wlać bulion i zmiksować blenderem.
Zupa z pieczonej dyni piżmowej
Warzywa przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku - później zdjąć folię i piec, aż warzywa będą złocistobrązowe i miękkie.
Zupa z pieczonej dyni piżmowej
Z dyni wydrążyć gniazda z pestkami, w zagłębieniach umieścić pomidorki i cebulę, obok ułożyć marchewki, czosnek, posypać przyprawami i polać oliwą z oliwek.