Evi

Evi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Bucatini all'amatriciana.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bucatini all'amatriciana pochodzą z miejscowości Amatriciana niedaleko Rzymu.

Bucatini all'amatriciana.

Składniki:

Bucatini all'amatriciana.

 

  • 2 łyżki oleju
  • kopiasta łyżka pokrojonego w kastke boczku
  • łyżeczka drobno pokrojonej cebuli
  • pomodori pelati (obrane pomidory z puszki w własnym sosie)
  • sól, pieprz
  • 150 g bucatini

Sposób przygotowania:

Bucatini all'amatriciana.
Na rozgrzanym oleju usmażyc boczek (ma być chrupki), dodac drobno pokrojona cebulę i pomodori pelati, posolic i dusić przez ok 15 minut na małym ogniu. Ma tylko "pyrkać" :-) Dodać sporą ilość pieprzu. W wrzącej, osolonej wodzie ugotować bucatini. Osaczyć. Płączyć część sosu z makaronem , wyłożyc na talerz i polać resztą sosu.

Tagi:

sosy