Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Budyń karmelowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam karmel i migdały, a w tym deserze łączą się razem w budyniu...

Budyń karmelowy

Składniki:

Budyń karmelowy

 

  • 350 ml mleka
  • 50g cukru
  • 35g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki mielonych mogdałów
  • 2 łyżeczki syropu malinowego

Sposób przygotowania:

Budyń karmelowy
Płatki migdałowe podsmażamy na suchej patelni.
Odlewamy pół szklanki mleka a
resztę gotujemy, dodając połowę cukru i uprażone płatki migdałowe.
Drugą połowę
cukru wsypujemy do rondelka i zaczynamy karmelizować- jak cukier się roztopi, należy poczekać
aż nabierze ładną bursztynową barwę, wtedy trzeba zacząć powolutku wlewać do rondelka
gorące(!) mleko z cukrem i migdałami. Mieszać aż rozpuści się cały karmel.
W
odlanej połowie szklanki mleka rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i maleńkim
strumieniem wlewamy na masę w rondelku, bardzo dokładnie mieszamy i jeszcze
gorący budyń przekładamy do dwóch salaterek.
Polewamy syropem malinowym i posypujemy
mielonymi migdałami.