Sposób przygotowania:
Budyń karmelowy
Płatki migdałowe podsmażamy na suchej patelni.
Odlewamy pół szklanki mleka a
resztę gotujemy, dodając połowę cukru i uprażone płatki migdałowe.
Drugą połowę
cukru wsypujemy do rondelka i zaczynamy karmelizować- jak cukier się roztopi, należy poczekać
aż nabierze ładną bursztynową barwę, wtedy trzeba zacząć powolutku wlewać do rondelka
gorące(!) mleko z cukrem i migdałami. Mieszać aż rozpuści się cały karmel.
W
odlanej połowie szklanki mleka rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i maleńkim
strumieniem wlewamy na masę w rondelku, bardzo dokładnie mieszamy i jeszcze
gorący budyń przekładamy do dwóch salaterek.
Polewamy syropem malinowym i posypujemy
mielonymi migdałami.
Odlewamy pół szklanki mleka a
resztę gotujemy, dodając połowę cukru i uprażone płatki migdałowe.
Drugą połowę
cukru wsypujemy do rondelka i zaczynamy karmelizować- jak cukier się roztopi, należy poczekać
aż nabierze ładną bursztynową barwę, wtedy trzeba zacząć powolutku wlewać do rondelka
gorące(!) mleko z cukrem i migdałami. Mieszać aż rozpuści się cały karmel.
W
odlanej połowie szklanki mleka rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i maleńkim
strumieniem wlewamy na masę w rondelku, bardzo dokładnie mieszamy i jeszcze
gorący budyń przekładamy do dwóch salaterek.
Polewamy syropem malinowym i posypujemy
mielonymi migdałami.