dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Budyń malinowy na syropie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

bardzo szybki do przygotowania domowy budyń

Budyń malinowy na syropie

Składniki:

Budyń malinowy na syropie

 

  • pół litra mleka
  • 2 łyzki maki ziemniaczanej
  • 2 łyzki maki pszennej
  • 150ml syropu malinowego

Sposób przygotowania:

Budyń malinowy na syropie
Do miseczki wlewamy pół szklanki mleka oraz syrop malinowy (to może byc syrop sklepowy lub taki domowej roboty), mieszamy oba płyny a następnie dodajemy make pszenna i ziemniaczana i wszystko dokładnie mieszamy by nie było grudek. w tym momencie możemy do tej mikstury dodac jeszcze cukier jesli lubimy bardziej słodkie. Pozostałe mleko podgrzewamy. Kiedy mleko sie zagotuje, zdejmujemy je z ognia, dodajemy rozpuszczone w mleku mąki i dynamicznie mieszamy. Kiedy budyń stanie sie gęsty,podgrzewamy go jeszcze przez chwilę az maki straca surowość. rozlewamy do miseczek.

Tagi:

mak