olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Budyń parzony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

SMaczny i niskokaloryczny budyń domowej robótki, o wiele lepszy niż ten z proszku!

Budyń parzony

Składniki:

Budyń parzony

 

Sposób przygotowania:

Budyń parzony
Mleko zagotować z masłem, połąćżyć z przesianą mąką mieszając drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia. Ciasto zdjąć z ognia, dodaać kolejno żółtka i cukier ciągle mieszając. Następnie wymieszać lekko z ubitą na sztywno pianą z białek. Nałożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy, szczelnie zamknąć i gotować w kąpieli wodnej ok. 50 min. zUgotowany, przestudzony budyń wyjać z formy. Można polać jakimś sosem, np. z czerwonego wina,

Tagi:

jajko tarta jajka