Sposób przygotowania:
Tortilla ziemniaczana z oliwkamiPrzygotowanie ziemniaków
Ziemniaki obieram i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Następnie kroję je w plasterki i podsmażam około 5 minut na oliwie.
Przygotowanie kiełbasy i cebuli
Kiełbasę obieram z osłonki i kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w półplasterki. Kiełbasę razem z cebulą podsmażam na rumiano na oliwie. Oliwki kroję w plasterki.
Przygotowanie tortilli i smażenie
Jajka wybijam do miski i roztrzepuję widelcem. Do jajek dodaję podsmażone ziemniaki, cebulę z kiełbasą, oliwki, paprykę mieloną oraz sól i pieprz do smaku. Delikatnie mieszam.
Na patelni rozgrzewam oliwę. Wlewam masę jajeczną. Patelnię przykrywam i smażę na małym ogniu. Kiedy spód lekko się zarumieni tortillę przy pomocy talerza przewracam na drugą stronę i smażę na rumiano z drugiej strony. Gotową tortillę przekładam na talerz i podaję z ulubionym sosem.