LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Budyniowa babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na babkę budyniową.

Budyniowa babka

Składniki:

Budyniowa babka

 

  • 3 budynie waniliowe
  • półtorej szklanki mąki
  • półtorej szklanki cukru
  • półtorej szklanki śmietany
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Budyniowa babka
Mieszamy żółtka z cukrem. Na przemian dosypujemy mąkę oraz budyń. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy proszek do pieczenia. Nie przerywając mieszania stopniowo dodajemy śmietanę. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 10 minut. W między czasie ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Gdy piana będzie przygotowana to dodajemy ją stopniowo do ciasta i delikatnie mieszamy. Następnie jak ciasto będzie przygotowane to wkładamy je do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 150 stopni około 40 minut. Gdy ciasto będzie wypieczone wyjmujemy blachę z ciastem z piekarnika i póki jest gorące obsypujemy je cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka