WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1404]

Budyniowe placuszki z jabłkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, puszyste i delikatne, śmietankowe placuszki budyniowe z tartym jabłkiem. Idealne na śniadanie czy podwieczorek.

Budyniowe placuszki z jabłkiem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Budyniowe placuszki z jabłkiem

 

  • 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki z lekką górką mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżki budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 dużego jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Budyniowe placuszki z jabłkiem

ETAP 1:

Do miski wybić jajko. Dodać jogurt i cukier puder i rozmieszać na jednolitą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem w proszku i przesiać do masy. Wymieszać łyżką.

Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać z ciastem.

Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oleju i wyłożyć porcje ciasta lekko je spłaszczając i rozsmarowując na patelni. Smażyć placki na niedużym ogniu z obu stron na rumiany kolor i wyłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Posypać cukrem pudrem i podać na ciepło.

Budyniowe placuszki z jabłkiem
Placuszki budyniowe w trakcie smażenia na patelni
Budyniowe placuszki z jabłkiem
Porcje ciasta wyłożóne na gorącą patelnię
Budyniowe placuszki z jabłkiem
Ciasto wymieszane w misce ze startym jabłkiem
Budyniowe placuszki z jabłkiem
Starte jabłko dodane do ciasta budyniowego
Budyniowe placuszki z jabłkiem
Jogurt, jajko, cukier, mąka i proszek do pieczenia wymieszane w misce
Budyniowe placuszki z jabłkiem
jajko rozmieszane z cukrem i jajkiem