Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Maślane ciasteczka owsiane z mąką lnianą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To pyszna i zdrowa propozycja na słodką oraz bardzo wartościową przekąskę. Są naprawdę przepyszne i cudownie pachną! Ciasteczka wzbogaciłam mąką lnianą, która jest delikatnie wyczuwalna w smaku oraz dodatkowo sprawia, że są one zdrowsze.

Maślane ciasteczka owsiane z mąką lnianą

Składniki:

Maślane ciasteczka owsiane z mąką lnianą

Około 11 sztuk:

  • 100g płatków owsianych (u mnie tym razem błyskawiczne, ale mogą być górskie)
  • 100g mąki owsianej
  • 30g mąki lnianej
  • 100g masła
  • 50g ksylitolu (lub innego słodzidła)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

Maślane ciasteczka owsiane z mąką lnianą

Masa:

Maślane ciasteczka owsiane z mąką lnianą
Płatki można również samodzielnie zmielić na mąkę.

Wszystko składniki dokładnie wymieszać dłońmi.

Formowanie:

Maślane ciasteczka owsiane z mąką lnianą
Ciasteczka ne powinny być całkowicie spłaszczone.

Z masy należy uformować kuleczki wielkością przypominające orzech włoski.
Każdą z nich odrobinę spłaszczyć i wszystkie ciastka poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Maślane ciasteczka owsiane z mąką lnianą
Ciasteczka powinny być odrobinę zarumienione.

Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 17 minut w temperaturze 180 stopni.