WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1673]

Placki jogurtowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo puszyste, mięciutkie i delikatne placuszki na jogurcie naturalnym i proszku do pieczenia, idealne np. na śniadanie.

Placki jogurtowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki jogurtowe

 

  • 125g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 0,5szkl. mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • cukier puder do oprószenia
  • masło lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki jogurtowe

ETAP 1:

Jogurt przełożyć do miski. Wbić jajko i rozmieszać trzepaczką/rózgą. Dodać olej i cukier waniliowy i wymieszać do połączenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać do miski z jogurtem i jajkiem. Wymieszać krótko łyżką tylko do połączenia składników.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła i wyłożyć porcje ciasta formując z nich placki. Placki smażyć na małym ogniu z obu stron na rumiano.

Wyłożyć na talerz przykryty ręcznikiem papierowym.

Posypać cukrem pudrem.

Placki jogurtowe
Usmażone placuszki wyłożone na ręcznik papierowy
Placki jogurtowe
Ciasto wyłożóne na patelnie i uformowane w placuszki
Placki jogurtowe
Wymieszane w misce wszystkie składniki na placki
Placki jogurtowe
Jogurt naturalny rozmieszany z jajkiem w misce