rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Budyniowy deser z gruszką i karmelowymi płatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczny deser lub przekąska do popołudniowej kawki. Połączenie budyniu, gruszki i czekolady jest rewelacyjne.

Budyniowy deser z gruszką i karmelowymi płatkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Budyniowy deser z gruszką i karmelowymi płatkami

 

  • 1 budyń waniliowy
  • 0.5l mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 mała gruszka
  • 6 łyżek płatków Lion czekoladowo-karmelowych

 

Sposób przygotowania:

Budyniowy deser z gruszką i karmelowymi płatkami
Z 0.5 litry mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy w nim budyń waniliowy. Pozostałą część mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. Do gotującego się wlewamy rozrobiony budyń, gotujemy i odstawiamy na bok. Gruszkę obieramy i kroimy w małe kawałki. Do kokilków nakładamy na spód budyń tak do 1/3 wysokości. Następnie dodajemy pokrojone gruszki i przykrywamy kolejną warstwą budyniu. Wierzch posypujemy płatkami czekoladowo-karmelowymi. Deserki zapiekamy w piekarniku lub w kombiwarze przez ok 25 minut w temp. 170 st. Podajemy na ciepło.
Budyniowy deser z gruszką i karmelowymi płatkami
Deser budyniowy z gruszką i płatkami czekoladowo- karmelowymi