Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Budyniowy deser ze śliwkami i mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Budyń śmietankowy, podgotowane śliwki i masa serowo - śmietanowa, a wszystko zwieńczone tartą mleczną czekoladą...

Budyniowy deser ze śliwkami i mascarpone

Składniki:

Budyniowy deser ze śliwkami i mascarpone

 

  • 60 dkg fioletowych śliwek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 0,5 l mleka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 125 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • tarta mleczna czekolada - do dekoracji

Sposób przygotowania:

Budyniowy deser ze śliwkami i mascarpone

Etap 1

Budyniowy deser ze śliwkami i mascarpone
Pozbawione pestek i skórki śliwki podgotowane z cukrem.

Śliwki umyć, przekroić na pół przy okazji usuwając pestki, przełożyć do garnka, zasypać cukrem (ilość wg upodobań), zagotować (można wyjąć skórki). Gotować kilka minut, aż śliwki zmiękną, przestudzić.

Etap 2

Budyniowy deser ze śliwkami i mascarpone
Ugotowany na mleku budyń rozłożony do pucharków.

Budyń ugotować na mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu, przestudzić, rozłożyć do pucharków.

Etap 3

Budyniowy deser ze śliwkami i mascarpone
Podgotowane z cukrem śliwki rozłożone na budyniu.

Na budyniu rozłożyć ciepłe śliwki.

Etap 4

Budyniowy deser ze śliwkami i mascarpone
Ubita na sztywno śmietana z dodatkiem mascarpone i cukru pudru.

Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej mascarpone i cukier puder, dokładnie wymieszać.

Etap 5

Budyniowy deser ze śliwkami i mascarpone

Masę serowo-śmietanową wyłożyć na śliwki. Udekorować tartą mleczną czekoladą. Deser podawać lekko ciepły.