Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kisielowo-budyniowy deser z poziomkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Deser z budyniu i kisielu z poziomkami z bitą śmietaną w środku zimy smakuje wyjątkowo.

Kisielowo-budyniowy deser z poziomkami

Składniki:

Kisielowo-budyniowy deser z poziomkami

 

  • 1 budyń śmietankowy z cukrem
  • 1 litr mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl poziomek
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szkl śmietany kremowej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 g mix do śmietany

Sposób przygotowania:

Kisielowo-budyniowy deser z poziomkami
Poziomki (były mrożone) włożyć do głębokiego naczynia, zmiksować. ( kilka odłożyć do dekoracji) Do garnka wlać 1 szkl wody zagotować z 2 łyżkami cukru. W 1/4 szklance zimnej wody wymieszać 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, wlać do gotującej się wody, zagotować. Dodać zmiksowane poziomki, wymieszać. ( w razie potrzeby dosłodzić) wyłożyć do pucharków, przestudzić. W 1/2 l mleka ugotować budyń śmietankowy według przepisu na opakowaniu wyłożyć na kisiel poziomkowy. Kawę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Z pozostałego mleka, cukru, mąki ziemniaczanej i rozpuszczonej kawy ugotować budyń kawowy. Wyłożyć na budyń śmietankowy, ostudzić. Śmietanę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i mix do śmietany ubić. Wyłożyć na zimny budyń, ozdobić pozostałymi poziomkami.

Tagi:

kawa