anecia04

anecia04

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Bukiet młodych marchewek na cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gotowanie na parze to sama przyjemność nie tylko dla oczu

Bukiet młodych marchewek na cukinii

Składniki:

Bukiet młodych marchewek na cukinii

 

  • 2 młode marchewki
  • mała cukinia
  • garść ugotowanego i obranego bobu
  • kilka łodyżek szczypiorku (dekoracja i dip jogurtowy)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • ząbek czosnku
  • szczypta oregano suszonego
  • szczypta soli
  • pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Bukiet młodych marchewek na cukinii
- Warzywa myjemy, osuszamy. Marchewki obieramy i kroimy na ćwiartki, a nieobraną cukinię na ósemki. Gotujemy na parze tak, aby warzywa były al dente. Pozostawiamy do ostygnięcia.
- Jogurt grecki mieszamy w misecze z oregano, posiekanym szczypiorkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawiamy do smaku.
- Układamy kolejno cukinię, bukiety marchewek zawiązane szczypiorkiem, dip jogurtowy i posypany dookoła posiekany bób.