zmudek

zmudek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 249]

Bułeczki berlińskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pyszne Bułeczki berlińskie

Bułeczki berlińskie

Składniki:

Bułeczki berlińskie

 

  • 20dag konfitury morelowej
  • rum
  • Ciasto:
  • 50dag maki
  • sol
  • 50g drozdzy
  • skorka z cytryny
  • 10dag masla
  • 3 zoltka
  • 70g cukru
  • 200ml cieplego mleka

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki berlińskie
Make wymieszac z drozdzami,cukrem,szczypta soli,skorka z cytryny.Nastepnie dodac mleko,miekkie maslo,zoltka oraz 30ml rumu.Polaczyc wszystkie skladniki w jedna spojna mase i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia.Po tym jak ciasto wyrosnie wylozyc je na posypana maka stolnica,rozwalkowac i wyciac krazki jak na pierogi.Na polowe z nich nalozyc konfiture,druga polowa zas przykryc posmarowane krazki,dociskajac brzegi.Buleczki odstawic do wyrosniecia.Ulozyc je na blasze wylozonej papierem i piec 20-25min. w nagrzanym do 200st piekarniku.Po upieczeniu posypac cukrem pudrem