catchme184

catchme184

Kucharz
[Przepisów: 23]

Bułeczki drożdzowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Idealne na przystawkę przed każdą potrawą :)

Bułeczki drożdzowe

Składniki:

Bułeczki drożdzowe

 

  • Rozczyn
  • 84 g drożdzy
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 10 łyżek oleju
  • 0,5 l wody letniej

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdzowe
Łączymy wszystkie składniki podane do rozczynu. Rozczyn kładziemy w ciepłe miejsce i czekamy aż drożdze zaczną pracować. Jeżeli drożdże zaczną bulgować znaczy że możemy dodać 1 kg mąki. Całość ugniatamy. Bułeczki formujemy na małe kuleczki(najlepiej 35 g) i układamy na posmarowanej olejem blaszce. Czekamy aż urosną. Na koniec smarujemy bułeczki olejem, posypujemy odrobiną oregano i gruboziarnistą solą morską. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni na ok 7 minut. Jeżeli bułeczki nabiorą ładnego koloru to znaczy, że są już gotowe. Podawać je najlepiej z masełkiem czosnkowym (przepis również podałam :)) Smacznego!