Sposób przygotowania:
Bułeczki z jagodami 7
4 łyżki mleka podgrzewamy. Następnie wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki oraz łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz sczyptę soli, mieszamy. Następnie dodajemy resztę mleka, cukru, wbijamy jajka oraz wlewamy rozpuszczone masło. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto już będzie gładkie i będzie odstawać od dłoni, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swą objętość. Gdy ciasto już nam ładnie wyrośnie, odrywamy z niego kawałek ciasta, fomujemy okrągły placek i nakładamy na niego porcję jagód i posypujemy odrobiną cukru. Następnie łączymy brzegi i formujemy bułeczkę. Gotowe bułeczki układamy na blasze, zachowując odstęp i zostawiamy je na około 20 minut, aby jeszcze trochę podrosły. Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i wierzch posypujemy cukrem. Następnie gotowe bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 30 minut.