Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Bułeczki zapiekane z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Chrupiące bułeczki zapiekane z warzywami i żółtym serem. Świetnie sprawdzi się na ciepłe śniadanie lub kolację.

Bułeczki zapiekane z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki zapiekane z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki zapiekane z warzywami
Cukinię obrać ze skórki (jeśli jest młoda i nieduża to można skórkę zostawić), usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię masło i wrzucić cukinię. Przesmażyć.

Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę, dodać do cukinii, smażyć, aż warzywa lekko zmiękną. Doprawić suszonymi pomidorami (igiełki) i oregano. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Wrzucić do miski.

Lekko przestudzoną paprykę z cukinią dodać do pomidorów i wymieszać.

Bułki (użyłam domowych) przekroić na pół, posmarować połówki keczupem pikantnym (lub innym wg gustu), ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.

Na wierzchu ułożyć warzywa. Obłożyć żółtym serem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 10 minut. Podawać gorące
Bułeczki zapiekane z warzywami
pokrojoną oczyszczoną cukinię przesmażyć na maśle
Bułeczki zapiekane z warzywami
dodać paprykę i udusić do miękkości, dorpawić
Bułeczki zapiekane z warzywami
pomidory obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w kostkę
Bułeczki zapiekane z warzywami
na bułki nałożyć keczup, warzywa i ser, zapiec