Sposób przygotowania:
Drożdżówki na zsiadłym mleku "makóweczki"ETAP 1:
Do miski wsypać mąkę, cukier i robiąc w środku mąki rowek wsypać drożdże. Na drożdże nasypać pół łyżeczki cukru i mąki. Na tak przygotowane drożdże wlać ciepłą wodę i pozostawić pod ściereczką w ciepłym miejscu do czasu, aż drożdże będą pracować. Gdy drożdże już ładnie urosły z boku wbić całe jajko i wlać zsiadłe mleko o temperaturze pokojowej.
ETAP 2:
Jak już mamy dodane wszystkie produkty wtedy wyrabiać ciasto tak długo, aby wchłonęło wszystkie składniki. Można podsypać w czasie wyrabiania ze dwie małe garście mąki.
Gdy ciasto już wchłonęło wszystkie składniki roztopić masło i letnie dodać do wyrobionego ciasta. I kolejny raz wyrabiać do momentu, aż ciasto wchłonie całe dodane masło już nie podsypywać mąką. Ciasto po wyrobieniu jest bardzo miękkie i elastyczne. Wyrobione odstawić na chwilkę, aby odpoczęło.
ETAP 3:
W międzyczasie, gdy wyrobione ciasto odpoczywa przygotować masę makową, tj. przełożyć ją z puszki do miski wbić całe jajka i wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się masy makowej z surowymi jajkami. Jak już masa przygotowana wtedy stolnicę wysypać mąką i z miski przełożyć wyrobione ciasto. Rozwałkować je nie za cienko (tak na około 1 centymetra do 1,5 centymetra), na rozwałkowane ciasto wyłożyć równo całą przygotowaną masę makową.
ETAP 4:
Przygotowane ciasto drożdżowe z wyłożoną masą makową zwinąć w rulon od węższej strony. Gdy już mamy zwinięty wtedy pokroić na paski po 4 centymetry i każdy kawałek paska przez środek nacisnąć tępą stroną noża aby uformować drożdżówkę. Uformowane bułeczki drożdżowe ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
ETAP 5:
Przygotowane na blaszce drożdżówki posmarować roztrzepanym całym jajkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy przygotowane drożdżówki podwoiły swoją objętość, nagrzać piekarnik ustawiając go na 180 stopni.
Gdy piekarnik jest już nagrzany wstawić wyrośnięte bułki na drugą półkę od dołu i piec 30 do 35 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia oraz suchego patyczka. Upieczone drożdżówki wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
ETAP 6:
Upieczone ostudzone drożdżówki wychodzą tak miękkie i delikatne, że aż rozpływają się w ustach. Znikają dosłownie w mgnieniu oka. Bułki świetnie sprawdzą się dla domowników i nie tylko, a już dodatek jako zimne mleko to dopiero petarda.
Polecam serdecznie przygotowanie tak pysznych domowych drożdżówek makowych będziecie nimi zachwyceni. Przygotowanie bułek trochę trwa, ale wyczekiwanie jest godne tego, myślę że takie bułki pozostaną u was na stałe.