Sposób przygotowania:
Słodkie drożdżówki z makiem
1. Ciasto: Suche składniki wymieszać ze sobą, dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Z ciasta uformować kulę, umieścić w misce oprószonej mąkę i odstawić przykryte ściereczką na 1,5- 2 godziny do wyrośnięcia. 2. Nadzienie: Mak zalać wrzącą wodą, ostudzić i odsączyć np. na gazie. Dodać do niego pozostałe składniki i wszystko dobrze wymieszać. 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć na niego nadzienie makowe i zwinąć jak roladę. Pokroić na 3cm kawałki. Nożem nacisnąć górę każdego kawałka, tak aby boki uniosły się do góry. Drożdżówki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.4. Po tym czasie posmarować drożdżówki roztrzepanym jajkiem i piec w 200st.C około 15-20 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. 5. Lukier: Składniki wymieszać ze sobą (ma powstać gęsty lukier) Udekorować nim ostudzone drożdżówki z makiem. Smacznego!