mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Makowczyki - drożdżówki z makiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W Święta makowe wypieki cieszą się szczególnym uznaniem. Makowczyki albo inaczej zakręcone drożdżówki z makiem to takie małe makowce, na kilka kęsów.

Makowczyki - drożdżówki z makiem

Składniki:

Makowczyki - drożdżówki z makiem

ciasto

nadzienie

  • 200g maku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki rodzynków
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki kandyzowanej skorki pomarańczowej
  • 1 białko
  • łyżeczka esencji migdałowej

Lukier

  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Makowczyki - drożdżówki z makiem
Przygotować rozczyn:

Mleko podgrzać, żeby było ciepłe. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

Jaja rozetrzeć z cukrem, dodać mleko, skórkę cytryny, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite miękkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodając rozpuszczone masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość).

Mak zaparzyć (najlepiej dzień wcześniej). Mak zmielić na maszynce 3 razy. Dodać cukier, rodzynki, rozdrobnione orzechy, skórkę pomarańczową, białko, esencję migdałową. Wymieszać na jednolitą masę.

Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x40cm. Na każdy płat ciasta równomiernie rozłożyć masę makową, zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić 5cm kawałki.

Bułeczki ułożyć na blasze, każdą po środku przygnieść łopatką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na ok 40 minut. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 minut w temp 180st.C.

Przygotować lukier:

Cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny. Jeszcze ciepłe bułeczki polukrować.

Smacznego.