Sposób przygotowania:
Drożdżówki z makiem - masa domowaWykonanie ciasta na drożdżówki :
Do misy wlewam ciepłe mleko, dodaje do niego cukier i drożdże , mieszam do rozpuszczenia.
Dodaje 3 łyżki maki,mieszam. Powstaje zawiesina, zostawiam ja pod ściereczką na 15 minut.
Po 15 minutach dodaje rozpuszczoną margarynę, jaja i mąkę. Włączam mikser i wyrabiam (hak) Mikser chodzi dobre 15 minut. Zostawiam do wyrośnięcia na godzinę ( przykryte ściereczką)
Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na prostokąt. Wykładamy masę makową i rozprowadzamy na cieście tak z 1 cm od brzegów. Składamy ciasto jak kopertę ( nakładamy na siebie).
Wychodzi 10 bułek.
Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem z cukrem. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem :)
Masa makowa wykonanie:
Gotuję wodę 200 ml i wsypuje suchy mak do wrzątku mieszam koło 10 minut. Zostawić do ostygnięcia. Po ostudzeniu maku wkładamy go do blendera. Miksujemy , aż podejdzie( pianą)
Dodajemy bakalie i miód. Ubijamy białka z 2 łyżkami cukru i dodajemy do maku .
karola25