Sposób przygotowania:
Drożdżówki z makiem
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać cukier, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże wyrosną. Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, miękkie masło, sól i rozczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto aż będzie samo odchodziło od rąk (około 10minut). Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby ciasto podwoiło swoją objętość.
Mak zalać wrzącą wodą. Ostudzić. Przemielić dwukrotnie przez maszynkę. Dodać skórkę i sok z cytryny, miód, owoce morwy, posiekane drobno orzechy. Wymieszać.
Ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na prostokąt (około 20 cm x 40 cm). Wyłożyć masę makową i rozłożyć ją równomiernie.
Ciasto zrolować i pociąć na ok. 10 równych części (mi wyszło 9). Tępą stroną noża zrobić rowek przez środek każdej bułeczki.
Gotowe drożdżówki ułożyć na wyłożonej papierem lub wysypanej mąką blaszce w dużych odstępach. Przykryć blaszkę suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Piec bułeczki 25 minut w piekarniku nagrzanym do 185stopni C (bez termoobiegu).
Jeszcze ciepłe drożdżówki polewamy lukrem. (do cukru pudru dolewamy po troszku śmietankę mieszając do momentu aż powstanie gęsty lukier)
Mak zalać wrzącą wodą. Ostudzić. Przemielić dwukrotnie przez maszynkę. Dodać skórkę i sok z cytryny, miód, owoce morwy, posiekane drobno orzechy. Wymieszać.
Ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na prostokąt (około 20 cm x 40 cm). Wyłożyć masę makową i rozłożyć ją równomiernie.
Ciasto zrolować i pociąć na ok. 10 równych części (mi wyszło 9). Tępą stroną noża zrobić rowek przez środek każdej bułeczki.
Gotowe drożdżówki ułożyć na wyłożonej papierem lub wysypanej mąką blaszce w dużych odstępach. Przykryć blaszkę suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Piec bułeczki 25 minut w piekarniku nagrzanym do 185stopni C (bez termoobiegu).
Jeszcze ciepłe drożdżówki polewamy lukrem. (do cukru pudru dolewamy po troszku śmietankę mieszając do momentu aż powstanie gęsty lukier)