aaaishaaa

aaaishaaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Drożdżówki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne drożdżówki z makiem, kto ich nie zna? Jedyna różnica w nich jest taka, że rodzynki zostały zastąpiona zdrowszym odpowiednikiem - suszonymi owocami morwy białej

Drożdżówki z makiem

Składniki:

Drożdżówki z makiem

na ciasto

na nadzienie

na lukier

  • śmietanka
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z makiem
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać cukier, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże wyrosną. Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, miękkie masło, sól i rozczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto aż będzie samo odchodziło od rąk (około 10minut). Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby ciasto podwoiło swoją objętość.

Mak zalać wrzącą wodą. Ostudzić. Przemielić dwukrotnie przez maszynkę. Dodać skórkę i sok z cytryny, miód, owoce morwy, posiekane drobno orzechy. Wymieszać.

 Ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na prostokąt (około 20 cm x 40 cm). Wyłożyć masę makową i rozłożyć ją równomiernie.

Ciasto zrolować i pociąć na ok. 10 równych części (mi wyszło 9). Tępą stroną noża zrobić rowek przez środek każdej bułeczki.

Gotowe drożdżówki ułożyć na wyłożonej papierem lub wysypanej mąką blaszce w dużych odstępach. Przykryć blaszkę suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Piec bułeczki 25 minut w piekarniku nagrzanym do 185stopni C (bez termoobiegu).

Jeszcze ciepłe drożdżówki polewamy lukrem. (do cukru pudru dolewamy po troszku śmietankę mieszając do momentu aż powstanie gęsty lukier)