Sposób przygotowania:
Drożdżówki na zsiadłym mleku z powidłamiETAP 1:

Do miski wsypać mąkę. W środku mąki zrobić rowek i wsypać drożdże podsypać je mąką oraz cukrem i wlać na nie ciepłe mleko. Wsypać po bokach cukier, wbić całe jajko wlać podgrzane letnie zsiadłe mleko. Tak przygotowane pozostawić w ciepłym miejscu pod ściereczką aby drożdże zaczęły pracować. Gdy jest już widoczna praca drożdży całość wyrobić na jednolite ciasto. Następnie rozpuścić margarynę wlać do wyrobionego ciasta i wyrabiać tak długo, aż ciasto wchłonie całą margarynę. Po wchłonięciu margaryny podsypać małą garść mąki i jeszcze wyrobić. Ciasto wychodzi mięciutkie i delikatne.
ETAP 2:

Jak już mamy wyrobione przygotowane ciasto wtedy odrywać małe kawałki ciasta rozpłaszczyć go w ręku nakładać po łyżeczce powideł śliwkowych lub dowolnej marmolady, zakleić ciasto, uformować bułeczkę i układać je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowane wszystkie bułeczki posmarować żółtkiem i obsypać dość obficie cukrem kryształ. Tak przygotowane bułeczki pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
ETAP 3:

Gdy bułki przygotowane ładnie już podrosły, (a jest to widoczne gołym okiem), wtedy rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wstawić wyrośnięte bułeczki do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut do ładnego zarumienienia w zależności od piekarnika (ja już na wyczucie wiem kiedy są dobrze upieczone). Upieczone bułki wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
ETAP 4:
Przestudzone bułki powoli odrywać jedną od drugiej i układać na talerzu. Bułki są tak miękkie i delikatne, że aż łamią się podczas większego ucisku.
Bułeczki są tak pyszne, że znikały tak jak pisałam puki zdążyły mi wystygnąć. Z podanego przepisu wyszło mi 15 bułek lecz to zależne jest od tego jakie kawałki ciasta będziemy urywać do zrobienia bułek.
Polecam całym sercem takie swojskie to chociaż wiadomo co jemy, a jeszcze ciepłe świetnie zajada się z zimnym mlekiem. Jeżeli ktoś woli można ciasto wyrobić w robocie kuchennym ja wolę robić ręcznie ponieważ muszę czuć ciasto, które wyrabiam.