Sposób przygotowania:
Drożdżówki z powidłami
Do miski przesiewamy mąkę. Na środku robimy wgłębienie. Obok wgłębienia dajemy żółtka i przesiewamy cukier puder. We wgłębienie wlewamy zaczyn.
Zaczyn:
Mleko wlewamy do szklanki. Dodajemy do niego drożdże, cukier oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ruszenia. Gdy drożdże urosną dodajemy rozpuszczone masło oraz letnie mleko. Zarabiamy gładkie bardzo elastyczne ciasto.
Do miski wlewamy niewielką ilość oleju i rozprowadzamy go po dnie i ściankach. Ostrożnie przekładamy ciasto do miski i rozprowadzamy cieniutką warstwę oleju po cieście. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zarabiamy, po czym rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości około 1 cm. Ciasto smarujemy powidłami i ostrożnie zwijamy je po długości w rulon. Ostrym nożem kroimy go w plastry o szerokości około 3 cm.
Tak przygotowane ślimaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia. Wyrośnięte smarujemy po bokach rozmąconym żółtkiem. Pieczemy w 190 st około 25-30 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu można polać drożdżówki lukrem.
Zaczyn:
Mleko wlewamy do szklanki. Dodajemy do niego drożdże, cukier oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ruszenia. Gdy drożdże urosną dodajemy rozpuszczone masło oraz letnie mleko. Zarabiamy gładkie bardzo elastyczne ciasto.
Do miski wlewamy niewielką ilość oleju i rozprowadzamy go po dnie i ściankach. Ostrożnie przekładamy ciasto do miski i rozprowadzamy cieniutką warstwę oleju po cieście. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zarabiamy, po czym rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości około 1 cm. Ciasto smarujemy powidłami i ostrożnie zwijamy je po długości w rulon. Ostrym nożem kroimy go w plastry o szerokości około 3 cm.
Tak przygotowane ślimaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia. Wyrośnięte smarujemy po bokach rozmąconym żółtkiem. Pieczemy w 190 st około 25-30 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu można polać drożdżówki lukrem.
SylaUla
misia5